Lontoo on hämmästyttävän lapsiystävällinen suurkaupunki. Tekemistä ja näkemistä riittää kaikenikäisille: innostavia museoita, jalkapalloa, tiedettä, taidetta, musiikkia, luomuruokaa, ostoksia ja kaksikerroksisia busseja. Myös Harry Potter –faneille on omat pyhiinvaelluskohteensa.

Osterikortilla liikenteeseen

Lontoossa on helppoa ja mukavaa liikkua julkisilla kulkuvälineillä. Kannattaa hankkia Oyster Card eli paikallinen matkakortti aikuisille. Alle 11-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa. Metrolla pääsee sujuvasti ja nopeasti joka paikkaan. Lapsia kiehtoo suurkaupungin vaikuttava metroratojen verkosto ja matka kuin matka sujuu ilman kähinöitä, kun saa samalla tutkia värikästä karttaa.

Itse matkustaisin mieluummin kaksikerroksisen bussin yläkerroksen etupenkissä ja tarkkailisin maisemia ja ihmisiä, mutta nyt menemme lasten ehdoilla. Viihdytän itseäni katselemalla kanssamatkustajia ja muistelemalla Mari Rantasen metrokarttojen inspiroimaa taidetta.

Kaupungissa liikkuminen on todella rentoa, kun metro- ja bussipysäkkejä on aina lähellä. Vaunukansalle liikkuminen olisi jo vaikeampaa, sillä metrotunneleissa on portaita ja junasta laiturille pääsy ei ole aina esteetöntä. Kuuluisa ”mind the gap” -kehotus (=varo kuilua) ei ole turhaan käytössä, vaan lapsen kädestä kannattaa todellakin ottaa kiinni metrosta poistuessa.

Nälän yllättäessä voileipiä ei tarvitse etsiä pitkään. Nurkan takana on yleensä vähintään Starbucks, mutta jos amerikkalainen kahvilakulttuuri ei innosta, lähellä lienee Prèt á Manger, josta saa aina tuoreita ja maistuvia voileipiä, luomua ja läheltä. Turistialueiden ruokatarjonnan hinta-laatusuhde ei taida olla paras mahdollinen, mutta luomukahvilat ja –ruokakaupat ovat näkemisen arvoisia. Kensington High Streetin Whole Foodsilla on jopa oma teurastamo. Melko tuoretta lihaa tarjolla siis.

Museossa voi olla hauskaa

Lapset eivät ehkä kiljahtele riemusta kuullessaan päivän retkestä Luonnonhistorialliseen museoon (Natural History Museum). Valtava palatsia muistuttava museo on kuitenkin elämys, johon kannattaa varata aikaa, sillä lapsia saattaa olla vaikea kammeta ulos tästä ihmemaasta sulkemisaikaan.

Museo on täynnä kokeiltavaa ja koettavaa, lapset saavat näprätä mikroskooppeja ja luurankoja, tutkia veden voimaa tai ihmisen aisteja. Aulassa tulijaa tervehtii valtava Diplodocuksen luuranko ”Dippy”, johon saa pienellä lahjoituksella valita värivaloja tai ääniefektejä. Museon ylpeys onkin valtava dinosaurusosasto, johon saa yleensä jonottaa. Jonotus kuitenkin kannattaa, sillä osasto kiehtoo sekä lapsia että aikuisia, vaikkei dinomaaninen olisikaan. Alle kahdeksanvuotiaille kellarikerroksen pienten puuhapaikka on todella omiaan. Vedellä lotraamiseen kun ei kyllästy ikinä. Museossa saa myös hyvän tilaisuuden tarkkailla paikallisia lapsiperheitä viettämässä vapaapäivää. Värikäs pulina täyttää museon piknik-alueen lounasaikaan.

IMG_3076 rajattu
Natural History Museum (samalta South Kensingtonin metropysäkiltä pääsee myös Tiedemuseoon sekä Victoria ja Albert -museoon

Jos päivä luonnonhistoriaa ei vielä riitä, niin museokierrosta voi jatkaa viereisessä Tiedemuseossa. Vähintään päivän saisi täälläkin kulumaan helposti, sillä interaktiivista touhua riittää monessa kerroksessa. Heurekamainen Launchpad vangitsee vimpaimista innostuneen pikkukoululaisen tuntikausiksi. Pienempi juuttuu tutkimaan lentokoneiden moottoreita ja isompien täytyy päästä mukaan taitolentoryhmä Red Arrowsin lennolle. Ja kaikki juuttuvat viimeistään alakerran Weblabiin, jossa voi kokeilla vaikka erilaisten kilkuttimien yhteissoittoa nettivierailijoiden kanssa. Museossa on myös mukava ravintola, jossa on hyvä valikoima. Sopivaa purtavaa löytyy sekä nirsolle että kokeilijalle.

Molemmat museot ovat täysin ilmaisia. Tästä ilahtuneena ja museoiden laadusta ja tarjonnasta hengästyneenä antaa mielellään vapaaehtoisen lahjoituksen. Lontoo on kallis kaupunki, sanotaan. Rahaa toki saa kulumaan, jos nauttii esimerkiksi kaupungin valtavasta viihdetarjonnasta, mahtavista musikaaleista tai konserteista. Myös esimerkiksi turistikierrokset bussilla ovat kalliita.

IMG_3138
Natural History Museum – maantieteestä kiinnostuneet haltioituvat jo museon Earth-osastolle johtavissa liukuportaissa

Ilmiinny Harry Potterin maisemiin

Jokainen Harry Pottereihin, erityisesti elokuvaversioihin, hurahtanut riemastuu vierailusta Potter-elokuvien kulisseihin. Warner Studios järjestää kierroksia Tylypahkaan ja Viistokujalle. Liput pitää varata etukäteen netistä. Nopeammin kosketuksen Harryn tarinaan saa Kings Crossin rautatieasemalla, johon on merkitty Tylypahkan junan lähtölaituri nro 9 ¾. ”Laiturille” voi jonottaa muiden Potter-fanien joukossa otattamaan valokuvaa itsestään työntämässä matkatavarakärryjä tiiliseinän läpi.

Ostoksille

Lasten kanssa matkustaessa äidin ostokset jäävät yleensä sumurenkaiden hönkäilyksi näyteikkunoihin, kunnes joku vetää kädestä jo seuraavaan kohteeseen. Jos lapsia on vaikea taivutella kauppoihin sisään, niin Hamleysin lelukauppa lienee poikkeus. Tosin ostosaika saattaakin mennä ilmaisen lelun vaikeaan valintaan, ja taas on riennettävä eteenpäin. Pienten kanssa on pidettävä tiuhaan ruokataukoja.

Lauantaiaamuna jätän lapset hetkeksi puolison huomaan ja karkaan aamuvarhaisella Portobello Roadin markkinoille. Kannattaa lähteä hyvissä ajoin, sillä kymmenen aikoihin katumarkkinoita lähestyy sakea läpitunkematon turistien muuri, josta on vaikea päästä läpi. Aamulla mahtuu vielä hyvin tarkkailemaan markkinoiden antiikkiosan brittiläisiä wenzelhagelstameja tweedeissään keskustelemassa uusimmista löydöistään. Markkinoilla on myös vaatteita, sekä halpariepuja että vintagea. Englantilaiset taitavat todella rakastaa kulahtaneita öljykangastakkejaan, sillä Barbourin paikatutkin takkivanhukset ovat monen kympin arvoisia.

IMG_3118 rajattu
Jos olet aina halunnut pukea kaksivuotiaasi kuin englantilaisen gentlemanin, löytyy Portobello Roadin vintage-kaupoista apua unelmiisi

Sillä aikaa lapsetkin ovat ehtineet herätä ja ovat valmiita vaikka Kensingtonin puiston prinsessa Dianalle omistettuun leikkipuistoon tai London Eye –maailmanpyörän kyytiin. Maisemat ”Lontoon Silmästä” ovat mahtavia ja samalla voi jo suunnitella seuraavan matkan kohteita.

Muuta nähtävää:

  • Greenwich – observatorion nollameridiaanin yllä voi lasten kanssa pohtia idän ja lännen välissä olemista, lähellä myös merimuseo ja Cutty Sark –purjelaiva
  • Tate Modern –taidemuseo on myös hyvä kohde perheille. Taidetta voi tutkia ja tehdä itse. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko jossakin museon ravintolassa tai kahvilassa Lapset syövät ilmaiseksi -kampanja.
  • Tower of London
  • Buckinghamin palatsi – vahdinvaihdossa kuuluisa vartiokaarti karhupäähineineen
  • Sotamuseo – imperiumin historiaa hieman isommille lapsille
  • Urheilua: jalkapalloa, tennistä kesällä Wimbledonissa
  • British Museum – täällä muumiot asuvat
  • Victoria and Albert Museum
  • Jokiristeily Thamesilla
  • Lontoossa on yli 70 ilmaista museota ja galleriaa
Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Lasten kanssa Lontoossa – metromatkoja ja museoita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s