Tiesitkö, että Porvooseen pääsee junalla? No, en minäkään tiennyt vielä muutama viikko sitten, kunnes poikani ehdotti kesäisenä viikonloppuna junareissua kaupunkiin.

Porvoo lättähattu
Lättähattu lähdössä Helsingistä

Lähdemme matkaan Helsingin rautatieasemalta. Astumme vanhaan vaunuun, jossa on ruskea yleisilme ja matalat samettiset penkit. Matka sujuu verkkaisesti klonksuen. Eroamme pääradan liikenteestä Keravan jälkeen. Tunnen itseni kovin museaaliseksi, sillä muistan hämärästi varhaislapsuudestani, kun nämä olivat jossain Kanta-Hämeessä vielä ihan tavallisessa käytössä.

Hieman yli puolentoista tunnin köröttelyn jälkeen saavumme Porvoon asemalle ja lähdemme kävelemään kohti keskustaa ruohottuneita raiteita pitkin.

Porvoo lättähattu

Saavumme joen rantaan, josta avautuu kaunis näkymä vanhaan kaupunkiin.

Porvoo lättähattu
Kirsikkana tässä makeassa kakussa on tuomiokirkko 1400-luvulta

Porvoo lättähattu

Jatkamme matkaa rantaa pitkin ja katselemme vanhoja punaisia aittoja ensin vastarannalta. Alkaa sataa, ja samalla paistaa aurinko. Sää on oikullinen niin kuin Suomen kesässä kuuluukin.

Porvoo lättähattu
Aitat sateessa
Porvoo aitat
Muutaman minuutin päästä sade on jo ohi

Porvoo aitat

Ei ole mikään ihme, että Porvoo on niin suosittu päiväretkikohde. Vanha keskusta on kuin karamelli. Lukuisat antiikkiliikkeet ovat houkuttelevia ja ravintolat kehuttuja.

Porvoo

Porvoo
Aitoa antiikkia aitoissa
Porvoo
Sateen jäljet helmeilevät vielä hetken kukissa
Porvoo
Porvoonjoki
Porvoo
Lelukaupan kyltti
Porvoo
Kujakävelyllä

Me päätämme kävelykierroksemme torin varteen kahvila Cabrioleen, jonka kakkuja ei vain voi ohittaa.

Porvoo
Café Cabriole on kakkuihmisen keidas. Itse olen enemmän pullaihminen, mutta jään perheessäni vähemmistöön tässä suhteessa. Tämän kahvilan tarjonta on kyllä aivan syntisen ohittamaton.

Museojunalla eli lättähatulla pääsee mukavasti Porvooseen muutaman viikon välein lauantaisin. Tänä kesänä ehtii vielä junan kyytiin Helsingistä 21.7., 28.7., 11.8. ja 25.8.2018. Jos ihan koko matka ei kiinnosta, voi mukaan hypätä myös Tikkurilassa, Keravalla, Nikkilässä, Hinthaarassa tai Haksissa.

Höyryjunallakin olisi tuon matkan voinut taittaa, mutta vain 16.–17.6.2018, joten sitä emme päässeet nyt kokemaan. Ehkä ensi vuonna sitten.

Porvoo

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Lättähatulla päiväksi Porvooseen

 1. Ohhoh, kiitos vinkistä! Kävin Porvoossa ensimmäisen kerran toukokuussa ja tykkäsin kovasti. Olin suunnitellut reissua monta vuotta, mutta se oli tainnut viivästyä juuri siksi, että Porvooseen ei pääse junalla – tai niin luulin. 😀 Täytyypä pistää tämä option korvan taa!

  Liked by 1 henkilö

 2. Porvoo kuuluu kesäkaupunkiemme ehdottomaan eliittiin! Kiitos kauniista kuvista ja kerronnasta!

  Kävimme vuosia sitten Porvoossa päiväristeilyllä J.L.Runebergilla. Sekin on hauska tapa matkustaa Porvooseen. Edellisestä Porvoon retkestä on kyllä nyt taas niin pitkä aika, että voisi mennä uudelleen – laivalla tai junalla.

  Kun höyryjuna oli keväällä liikkeellä oman asemamme ohi, mietimme hetken sen kyytiin hyppäämistä ja Kirkkonummen retkeä. Mutta koska perinneyhdistyksen ylläpitämään Ukko-Pekkaan otetaan aina kyytiin kaikki halukkaat, voi tungos sisällä kauniina päivinä olla melkoinen. Niinpä emme menneet jonottamaan mukaan pääsyä, vaan tyydyimme ihailemaan junan pysähdystä laiturilta. – Vaikka periaatteessa olen sitä mieltä, että noita vähävaraisia ja kovasti omaa aikaansa historian säilyttämiseksi uhraavia harrastajien perinneyhdistyksiä pitäisi mahdollisuuksien mukaan tukea 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo risteily on minulta vielä kokematta ja ehdottomasti haluan senkin joskus kokea, kuten höyryjunankin kyydin:) Porvoossa riittää tutkittavaa joka kerralle ja mukava siellä on ihan vain oleillakin eli siellä voisi käydä vaikka joka kesä.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s