Olen viime aikoina matkustanut niin vähän, että blogikin on hiipunut hiljaisuuteen odottamaan aikaa ja inspiraatiota. Matkalla lähelle tai kauas -blogin Sari heitti sitten sopivasti haasteen kirjoittaa kymmenen reissu-unelmaa ja välittömästi alkoi silmissä vilistää katkeamaton unelmakavalkadi. Miten ihmeessä niistä kaikista haaveista voisi valita tärkeimmät? Olisi ehkä helpompi kirjoittaa niistä kohteista, joihin en halua. Olen nimittäin kaikkiruokainen matkojen suhteen, sillä vaihtelu virkistää aina ja jokaisesta paikasta oppii jotain uutta.

Advice from a tree
Neuvoja nepalilaiselta puulta

Tarkemmin mietittyäni alkoi haaveista kuitenkin muotoutua selkeitä kuvioita, ja sain listan tehtyä. Osa unelmista on kaukaisia, jo vuosikymmeniä mukana kulkeneita, ja osa on sitten realistisempia ja nykyiseen elämäntilanteeseen sopivampia.

1. Paikka – Maharajan palatsi Intiassa

Minä en ollut mikään prinsessatyttö lapsena, mutta jostain syystä sitten nuorena aikuisena aloin haaveilla satumaisesta hetkestä Intiassa. Siitä on varmaankin jo 25 vuotta, kun näin Far Eastern Economic Review’n sivuilla maagisen kuvan intialaisesta maharajan palatsista, josta oli tehty hotelli. Interiööri syöpyi mieleeni: seinien ja pylväiden ornamentit, värikkäät tekstiilit ja ikkunoista avautuva upea maisema. Sitä kuvaa olen kantanut mielessäni kaikki nämä vuodet, mutta Delhin ankeaa lentokenttähotellia lähemmäs en ole tätä unelmaani vielä päässyt. En kyllä edes muista enää missä tämä unelmien kohde sijaitsee.

Löytäisinkö sopivan palatsin haaveideni kohteeksi vaikka Rajasthanista? Vai onko moinen majoitus edes eettisesti kestävä ratkaisu kuten Muuttolintu-blogissa kysytään: Jaisalmer – aavikon kultainen kaupunki

2. Tapahtuma – Kaustisten kansanmusiikkijuhlat

Väkijoukot ja festarihumu eivät yleensä vedä minua puoleensa, mutta Kaustisten kansanmusiikkijuhlat kiinnostaisivat kovasti. En edes ole mikään suomalaisen kansanmusiikin intomielinen kuuntelija, mutta haluaisin kokea tämän tapahtuman, jossa jamisessiota syntyy milloin mihinkin ja kuulemma jokainen pusikkokin soi.

Kaustinen Folk Music Festival

3. Kotimaan kohde – Kilpisjärvi

Yritin valita tähän kohteita, joissa en ole vielä käynyt, mutta minkäs teet, Kilpisjärvi on haaveeni numero yksi. Lappi yleensäkin vetää puoleensa ja kävisin muun muassa mielelläni tervehtimässä kummitätiäni Sallassa vaikka joka kuukausi, jos se olisi mahdollista. Kilpisjärvi on kuitenkin toistaiseksi ehdoton suosikkipaikkani Suomessa ja sinne olisi päästävä seuraavaksi ruska-aikaan patikoimaan.

Tarinoitani Kilpisjärveltä:
Hikeä ja kyyneliä Saanatunturilla
Räkkäretki kolmen valtakunnan rajapyykille

Kilpisjärvi
Näkymiä Saanalta

4. Kaupunki – Soul

Olisin voinut valita tähän jonkun Kiinan suurkaupungeista, sillä niitä on monta vielä näkemättä, ja jostain syystä niiden energisyys soittelee jotain sisäisiä näppäimiäni siihen malliin, että voisin vaikka heti lähteä sinne, jälleen kerran. Kiinalla on muutenkin paikka, vaikkakin ristiriitainen ja vihan- ja rakkaudentäyteinen paikka, sydämessäni. Kaksi vuotta maassa jätti jälkensä.

Kaiken tämän Kiina-höpinän jälkeen valitsen kuitenkin Soulin, sillä Itä-Aasian kolmesta suuresta Etelä-Korea on vielä täysin kokematta. Muistelen mielelläni korealaisia opiskelukavereitani ja Pekingin korealaisvähemmistön ravintoloiden herkkuruokia. Itä-Aasian tutkimusta opiskellessani luin vuoden verran koreaakin, mutta ikävä kyllä vain muutama tervehdys on jäänyt mieleeni. Jokohan olisi aika päästä käyttämään noita noin neljää osaamaani sanaa?

Soulin tunnelmia:
Huge Passion for Life: Kävelykierroksella Soulissa

Bibimbap
Korealaista bibimbapia Pekingissä

5. Maa – Portugali

Olisin voinut valita Matkalla lähelle tai kauas -blogin Sarin listalta omaani ainakin puolet samoja haavekohteita, mutta yritin keksiä jotain omaakin. Portugalia en voi kuitenkaan juuri nyt ohittaa. Kuulin nimittäin alkuvuoden matkamessuilla sellaisia tarinoita Pohjois-Portugalin luontokohteista, kalastajakylistä, Portugalin Vatikaanista Bragasta ja kuplivista lähdevesistä, että kuume on nyt syttynyt.

Sitä paitsi en ole vielä koskaan käynyt Portugalissa, joten tässä oikeastaan vain vanha haave sai uutta roihua. Minulle kelpaisivat hyvin Portugalin muutkin osat vallan mainiosti Madeiraa unohtamatta.

Portugalia blogeissa:

Travellover: Braga – pohjoisen Portugalin musta hevonen
Maailman äärellä: Portugali
Lähtöportti: Portugali

Sintra
Isäni ottama kuva Portugalin Sintrasta

6. Saari – Färsaaret

Kauniit maisemat ovat yksi päämotiiveistani matkustaa. Lempikohteitani ovat Irlannin länsirannikko, Pohjois-Norja, Lappi ja Islanti. Karun kauniissa paikassa sieluni lepää. Nähtyäni Live now – dream later -blogin Saanan ja Maailman äärillä -blogin Heidin kuvia Färsaarilta tiesin, että noihin maisemiin haluaisin vielä joskus.

Katsohan näitä kuvia ja huokaise syvään:

Live now – dream later: Autoilu Färsaarilla
Maailman äärellä: Kymmenen lempikuvaa viime vuodelta

Skarsvåg Nordkapp
Edustakoon Pohjois-Norjan Skarsvågin (lähellä Nordkappia) näkymät tässä nyt karun kauniita haavemaisemiani

7. Extreme – Tiibet

Tähän olisin hyvin voinut laittaa Sarin tavoin Trans-Siperian junamatkan, sillä hidas matkailu ja Kiina kelpaisivat minulle hyvin, mutta päätin kaivaa naftaliinista vanhan haaveeni Tiibetin. Naapurissa Nepalissa ja Yunnanin maakunnassa olen kyllä pyörähtänyt, mutta Himalajan jättiläinen on jäänyt näkemättä.

Extremen tästä tekee ainakin korkeus, sillä Lhasa sijaitsee 3 656 metrin korkeudessa enkä tiedä miten ikääntyvä kroppani tähän sopeutuisi. Luulen nimittäin, että tämän haaveen toteutus jää hamaan tulevaisuuteen. Toistaiseksi korkein kohteeni taitaa olla Addis Abeba 2 355 metrin korkeudessa, sen ylemmäs en ole yltänyt.

Kaikkein mahtavinta kyllä olisi, jos olisi joskus aikaa ja rahaa matkustaa niin hitaasti, että voisin yhdistää Trans-Siperian ja Tiibetin. Tiibetiinkin pääsee nykyään junalla. Tämä olisi ehkä se unelmien unelma.

Nepal rukousliput
Rukouslippuja Nepalissa

8.Majoitusmuoto – Teltta Saharassa

Sahara, tai joku muu vastaava hiekka-aavikko, esimerkiksi Namib, on jo kauan ollut haavelistallani. Lupaus autiudesta ja hiljaisuudesta on aina vetänyt minua puoleensa. Aavikkomatkaan kun vielä voisi yhdistää telttailun, mielellään kaikilla mukavuuksilla tosin, niin kyllä kelpaisi.

Blogien hetkiä Saharassa:
Muuttolintu: Saharan tähtitaivaan alla Marokossa
Matkalla lähelle tai kauas: Se taisi olla kangastusta Saharan autiomaan hiekkadyyneillä

Dune du Pilat
Kuva Pilatin hiekkadyyniltä Ranskasta

9. Luontokohde – Skotlanti

Maisemamaustani jo kerroin Färsaarten kohdalla, joten Skotlanti ei varmaan ole yllätys. Tässä vois yhtä hyvin olla Pohjois-Norja tai Lappi, mutta Skotlanti vie nyt tässä voiton, koska haluaisin joskus kokea nuo jylhät maisemat. Edinburghissa ja Invernessissä olen interrail-aikoinani käynyt ja viihtynyt, mutta muu Skotlanti on edelleen tämän maisemakuumeisen haaveissa.

Maailman äärellä: Skotlanti

Giant's Causeway
Vuosi sitten näimme melkein Skotlantiin asti Pohjois-Irlannin Giant’s Causewayltä

10. Ruoka ja juoma – Champagne, Sichuan ja Suomi

Champagnen alue Ranskassa on ollut pitkään haaveenani kuninkaiden juoman takia, mutta miksei myös ranskalaisen ruuan vuoksi. Kiinassa taas Sichuan on kuuluisa tulisesta ruuastaan ja tuo maakunta on muutenkin keikkunut haaveissani jo vuosia. Tulisen ruuan kanssa joisin mielelläni kiinalaista olutta. Miten tähän kohtaan voisin siis valita vain yhden?

Olen kokenut ikimuistettavia aterioita Ranskan ja Kiinan lisäksi ainakin Irlannissa ja Lapissa, mutta onkohan sittenkään mitään sen parempaa kuin avopin (puolison äidin) paistama mökkijärven kala, uudet perunat ja metsän reunasta kerätystä nokkosesta tehty kastike? Kyytipojaksi vähän valkoviiniä.

Tulisi jo kesä.

Mökkiranta
Järvi, mökki ja kesän parhaat ruuat

 

Mitä ajatuksia haavelista herätti?

Nyt kun katselen tätä listaa, huomaan olevani aika epärealistinen haaveilija. Kuinka monesta paikasta olenkaan haaveillut jo vuosia, enkä vieläkään ole toteuttanut niitä. Yksikään näistä mökkeilyä lukuun ottamatta ei ole edes oikeasti toteutumassa lähitulevaisuudessa, sillä seuraavaksi lähdemme toteuttamaan perheen kuopuksen unelmaa ja lähdemme Dubrovnikiin. Lisäksi tulossa on lähilomailua.

Lista paljastaa myös sen, jonka olen tainnut jo jonkin aikaa tietääkin, että lempikohteeni ovat melkein toistensa vastakohtia: kaipaan useimmiten kauniiseen luontoon ja jylhiin autioihin maisemiin patikoimaan, ja toisaalta viihdyn kaoottisissa Aasian suurkaupungeissa. Omituinen yhtälö tämä, mutta ehkä se kertoo jotain sisäisen rytmini vuoristoradasta: luonto rauhoittaa ylivireeni ja sykkivä kaaos nostaa minut alivireestä. Jos kohde on jotain tältä väliltä, viihdyn varmasti sielläkin, mutta syvintä jälkeä minuun ne eivät yleensä jätä.

Yhä enemmän huomaan haaveilevani hitaasta matkustamisesta ja pidemmästä oleskelusta ulkomailla. Kaipaan sitä, että voisin matkustaa junalla, bussilla, lautalla ja/tai autolla, ottaa hitaan mieleni rauhassa mukaan, kiireettömästi muodostaa oman arkeni uuteen paikkaan, tarkkailla ihmisiä, haahuilla ruokakaupoissa, herätellä kaikkia aistejani tottumuksen luomasta horroksesta, löytää omat lempikahvilani ja maisemareittini. Tehdä arkisia asioita, töitäkin välillä, mutta uudessa ympäristössä.

En tiedä miten tämän kaiken toteuttaisin, mutta ainahan voi haaveilla, se ei maksa mitään eikä ilmastokaan juuri lämpene paitsi ehkä muutaman sentin etäisyydellä, jos matkakuumeeni tästä vielä yltyy.

Kukat Nepal

 

Tämä unelmien blogihaaste sai alkunsa Kohteena maailma -blogista ja on kiertänyt nopeasti useissa blogeissa. Itse en nyt haasta ketään, sillä taidan olla viimeisten joukossa tässä ketjussa.

Jos innostut aiheesta, kerro sinäkin omista reissu-unelmistasi blogien kommentteihin tai kirjoita omat haaveesi ja laita juttusi linkki Kohteena maailma -blogin Kymmenen reissu-unelmaa postauksen kommentteihin.

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

15 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen reissu-unelmaani

  1. Kiitos haasteen vastaanottamisesta! Hienoja unelmia ja paljon samoja kuin itselläkin. Itsekin koen haaveilevani ristiriitaisesti kaupunkien vilinään, uimarannoille ja samalla uskomattomiin luontokohteisiin. Yhä edelleen vaikuttavin luontokohde on ollut Saharan autiomaa.

    Liked by 1 henkilö

  2. Hienoja haaveita, joista minulla taitaa olla päällimäisenä tuo viimeinen toteamus. Tulispa jo kesä. Juuri mikään ei maistuisi sulosemmalle kuin kala-ateria kesämökillä auringon lämmössä.

    Tuo Saana kuuluu omalle listalle myös, mutta se solahtaa kivasti Lappi-haaveen alle. Upea tuo kuvasi sieltä! Tuolla pohjoisessa on niin monta upeaa vielä kokematonta kohdetta, joissa haluan päästä käymään.

    Ajattelin itsekin ennen oman juttuni kirjoitusta, että tämä on nopea juttu tehdä. Kunnes sitten aloitin… Kyllä siinä muutama arki-ilta meni näitä miettiessä ja koostaessa. Kivasti teit tuo loppupohdinnan tuohon, oma juttuni loppui jotenkin töksähtämällä. Kehtaiskohan vielä käydä vähän muokkaamassa, vaikka niin että siirtäisin alusta vähän pohdintaa loppuun?…

    Liked by 1 henkilö

    1. Tämä oli tosiaan jännä haaste, tuli todellakin mietittyä näitä unelmia yllättävän pitkään ja sitä mitä todella haluan. Luulen kyllä, että Tiibetit ja muut ovat minulle aika utopistisia, mutta päädyin laittamaan ne tuonne kuitenkin. Vaikka mistäpä sitä koskaan tietää, jos vaikka eläkkeellä sitten toteutan tuon junareissun:)

      Minä muuten editoin tekstejäni jälkeenpäin, jos löydän kirjoitusvirheitä tai muuta kummaa. Eli minä kyllä kehtaisin, vaikka hyvä sinun juttusi oli sellaisenaankin, minä en ainakaan mitään töksäystä havainnut:)

      Liked by 1 henkilö

  3. Färsaaria ja Skotlantia voin todellakin sinulle suositella. Upeita kohteita molemmat. Erityisesti Färsaarille haluaisin matkustaa vielä uudestaan. Kuva Saanalta herätti kyllä halun lähteä Saanan maisemiin, ja yllättäen sinnehän minä olen kesällä menossa, vaikken ollut osannut siitä erityisesti aiemmin haaveillakaan. Se vaan sattui siihen matkan varrelle, kun mennään Norjaan, niin päätettiin sitten pysähtyä siellä hetkeksi. Minun pitääkin seuraavaksi lukea sinun Kilpisjärvijuttusi!

    Liked by 1 henkilö

  4. Mahtavia kohteita varmaan kaikki, moni löytyisi myös omalta unelmalistaltani, erityisesti Tiibet, Champagne ja Portugali. Toivottavasti saat ainakin jokusen toteutettua! Intiassa riittää palatsimaisia majoituksia tosi paljon, etenkin Rajasthanissa. Jaisalmerin lisäksi suosittelen Udaipuria, toinen lemppari Rajasthanissa! Ja Saharan autiomaa on kyllä unohtumaton kokemus 🙂

    Liked by 1 henkilö

  5. Voi, täällä on yksi, joka on vieraillut useammassa Champagnen alueen tilalla maistelukierroksella, muttei välitä kyseisestä juomasta. 😀 Mutta söimme kyllä kyseisen viikonlopun aikana hyvin ja pienet kylät sekä maisemat olivat oikein upeita, vaikka olikin kevättalvinen ajankohta. Tekisi kuitenkin mieli piipahtaa täältä Brysselistä siellä uudestaan esimerkiksi keväällä tai syksyllä siten, että ehtisi myös kävellä pitkin viiniviljelmiä, kuten olemme tehneet Alsacen alueella ja Saksan jokilaaksojen viinialueilla. 🙂

    Liked by 1 henkilö

      1. Minulle puolestaan Lappi on seutua, jonka toivoisin tulevan tutuksi sitten, kun asumme taas aikanaan Suomessa. Olen nimittäin käynyt siellä vain kerran yhtenä kesänä, jolloin luontokohteet jäivät kuitenkin valitettavasti väliin (koska se osuus reissusta toteutettiin Riisitunturilla ja Karhunkierroksen reiteillä).. Eli Kilpisjärven ruskaretkihaaveeseen voin kyllä listalta hyvin samaistua. Myös Skotlantiin voisin mieluusti matkata, koska sieltä meillekin on tuttu ainoastaan Edinburgh, ja Färsaaretkin kelpaisi kyllä, mutta se taitaa olla jo liian kaukana mulle. 😀 Hyvää Suomen kesän odotusta!

        Liked by 1 henkilö

  6. Tämä oli mukavan erilainen listaus suurimpaan osaan muista haasteeseen osallistuneista kirjoituksista. Oma suosikkini näistä olisi eittämättä Färsaaret, josta olen tehnyt aikoinaan lukiossa esitelmän. Olihan tässä monia muita juttuja myöskin mitkä on omissa haaveeissa, Kaustisella kiinnostaisi kyllä rehellisyyden nimissä enemmän kesäiset ravit. Tapahtumana varmasti tuo Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on siitä kiinnostuneelle elämys, tiedän itse asiassa tapahtumanjärjestäjän melko hyvin kaverisuhteideni kautta ja kansanmusiikkiesityksiä olen kyllä nähnyt. Että en sentään ummikkona matkaan lähtisi 🙂

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti