Meillä on eteisessä komero, jossa en ole tainnut käydä sisällä sen jälkeen, kun muutimme. Se on juuri se komero, johon tavarasedimentit kasautuvat vuosien varrella massiiviseksi röykkiöksi, kunnes sinne ei enää mahdu edes sisään.

Päätän käydä taisteluun ja tunkeudun ääriään myöten täyteen komeroon. Aivan perällä alimmaisena on laatikko, josta löydän kasan unohtuneita päiväkirjoja. Ehkä olen halunnutkin unohtaa ne. Sivukaupalla kiusallisia vuodatuksia opiskeluaikojen reissuilta. Siihen aikaan matkustin paljon yksin ja vietin välillä aikaa ulkomailla opintojen, hanttihommien, harjoitteluiden tai kielikurssien vuoksi. Päiväkirja oli joskus ainoa seuralaiseni.

Vaikka päiväkirjojen selailu herättää lähinnä häpeän tunteita, päätän käydä rohkeasti päin nuoren itseni rimpuilua. Onneksi löydän sivuilta myös unohtuneita fiiliksiä ja hetkiä, joiden muistaminen tuottaa iloa, ehkä haikeuttakin.

Olen esimerkiksi täysin unohtanut miten paljon pidin Kööpenhaminasta, kun vietin siellä kuukauden graduhommissa. Myöhemmät matkani kaupunkiin eivät ole herättäneet kummempia tuntemuksia. Ehkä se hetki elämässäni oli sellainen, että marraskuinen Kööpenhamina antoi minulle jotain, jota tarvitsin juuri silloin.

”Olen suorastaan sanattoman onnellinen. Ilman mitään syytä. Tai no, tämä kaupunki, tämä huone; oma universumini.”

Olen myös täysin unohtanut miten paljon ja usein muistin uniani siihen aikaan. Nykyään uneni koostuvat lähinnä kiireestä ja myöhästymisistä, jos ylipäätään niitä muistan. Miten rikas ja toisinaan hulvaton unimaailmani olikaan silloin.

”Norjalaisprofessori Tønneson pitää esitelmää: vallankumous ei hänen mukaansa olisi mahdollista naisyhteisössä. Välillä hän puhuu johonkin seinäpuhelimeen. Puheen jälkeen minä kiipeän pöydälle ja sanon, että nyt on minun vuoroni puhua vallankumouspuhelimeen! Sitten nauramme.”

Vallankumouspuhelin, hmm. Alitajuntani ajatusten Tonava on todellakin virrannut vuolaasti noina aikoina.

Olen kirjoittanut talteen myös joitakin kohtaamisia, jotka olen jo ehtinyt unohtaa.

”Park Cafessa viereeni tuli istumaan kalifornialainen Tom, joka opettaa täällä englantia. Kerroin hänelle, että olen täällä tekemässä Kiina-aiheista gradua, jolloin Tom kysyi:

“Do you have Chinese blood?’
’Do I look like it?’, vastasin yllättyneenä.

Kuulemma en, mutta mistäpä sitä koskaan tietää.

Tom kertoi elämästään ja päätymisestään Kööpenhaminaan. Hän on 60-luvun kapinallisia Berkeleystä ja jättänyt aikoinaan kotimaansa poliittisista syistä. Yllytin häntä soittamaan suurelle rakkaudelleen, kiinalaiselle journalistille, joka puolestaan pakeni kotimaastaan Tiananmenin verilöylyn jälkeen.

Tällaiset ihmeelliset kohtaamiset ovat parasta yksin matkaamisessa.”

Jatkan päiväkirjan selailua.

”Kohta on aika lähteä pois tästä mielettömän mukavasta kaupungista. Byääh.”

Kaikki loppuu aikanaan.

Kööpenhamina

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Kööpenhaminan päiväkirjat

 1. Myötähaikeutta ja pikkuisen kateutta tuntien tiedän, että omat päiväkirjani eivät ole muistojen kaapissa vaan kadoksissa. Nuoren itsensä kohtaaminen on kyllä joskus hämmentävää, mutta tämä tarina oli kyllä iloinen ja raikas tuulahdus!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos sanoistasi! Päiväkirjojen lukeminen on tosiaan hämmentävää. Tähän ehkä valikoitui muutama juttu, jotka huvittivat itseäni. Ihan kaikki vuodatus ei todellakaan naurattanut, ehkä tarvitsen vielä lisää etäisyyttä. Lapsuuden päiväkirjat jo suurimmaksi osaksi naurattavat, onneksi:)

   Liked by 1 henkilö

 2. Tavarasedimenttien alle kaivautuminen vaatii rohkeutta 🙂 Minulla on iso laatikko, jossa on ollut esitteitä ja materiaalia vuosien matkoilta. Kahlasin monta iltaa sitä sisältöä läpi, ja sain noista pölyttyneistä sedimenteistä paljon iloa ja ideoita tuleviinkin juttuihin.

  Minullakin on kasa päiväkirjoja jemmassa, mutta luulen että niihin uppoutumisesta ei olisi juurikaan iloa. Monesti elämäntaitovalmennuksissa korostetaan, että ensimmäinen asia jolla elämänlaatua kohennetaan, on se, että aloitetaan päiväkirjan pito. Pidin päiväkirjaa vuosikaudet, mutta uuvuttavassa työtilanteessa menetin mielenkiintoni siihen, ja nyt on päiväkirjan pito ollut tauolla jo muutaman vuoden. Toisaalta, omaan blogiin kirjoittaessa tulee käytyä välillä ajatuksiakin läpi – vaikkei todellakaan yhtä syvällisesti kuin päiväkirjaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Päiväkirjaa olisi kiinnostava pitää, mutta olen kirjoitellut niitä vain noilla vanhoilla reissuilla. Pitäisi opetella tapa uudestaan. Muutama vuosi sitten kokeilin jonkin aikaa kirjoittaa aamuisin tajunnanvirtaa, kun luin jostain, että se antaisi tilaa ajatuksiin, jos purkisi mielessä pyörivät asiat paperille. Aika pian sekin jäi, kun aina tuntui, ettei aika riitä. Pidän kyllä tuosta ideasta, ehkä vielä kokeilen joskus.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s