Onhan se aika uskomaton tunne, kun siirtyy märän ja kylmän lokakuun keskellä lämpimään, aurinkoiseen ja syksyisen värikkääseen Sloveniaan.

Nyt ei enää tee mieli käpertyä sohvalle villasukat jalassa vaan on päästävä ulos. Enkä ihan heti keksi Bohinj-järveä parempaa paikkaa viettää sunnuntaita patikoiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen aamumme Sloveniassa alkaa kirkonkellojen soiton säestämänä seitsemältä aamulla. Kellot kumisevat sitkeästi sen verran pitkään, että herään lasten kanssa kokonaan, uni ei enää tule. Lomatunnelma on kuitenkin niin korkealla, että hihittelen peiton alla hetken.

Nousen majapaikkamme toiseen kerroksen keittiöön ja katson ulos. Ikkunoistamme avautuu kaunis näkymä yli Jerekan kylän ja pitkälle laaksoon. Jossain edessämme on myös Bohinj-järvi, joka hohkaa sumua laakson pohjukkaan. Yö on ollut viileä, mutta päivästä on tulossa lämmin.

sdr

Keitän kahvia ja istun pöydän ääreen tarkkailemaan kuinka aurinko valtaa laaksoon hetki hetkeltä. Tämä riittää aamun virikkeeksi sanomalehden ja puhelimen räpläämisen sijaan. Siskoni hipsii viereeni ja seuraavaksi klaanimme seniori, isäni. Viimeisenä pöydän ääressä hyörii siskon teinipoika. Siinä vaiheessa aurinko valaisee jo koko Jerekan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajamme majapaikastamme kahdeksan kilometrin päähän Ribčev Lazin kylään Bohinj-järven rannalle. Päätämme lähteä kiertämään järveä aurinkoisen pohjoisrannan kautta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ribčev Lazin kirkko
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vuoren valtias

Aluksi polku on leveä ja kulkee puistomaisissa maisemissa. Paikalliset perheet viettävät leppoisaa sunnuntaipäivää järven rannalla. Käymme pellolla tervehtimässä vuohia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vuohikin näytti nauttivan auringosta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruska on upea, järvi tyyni ja aurinko paistaa lämpimästi. Arktiset lapseni ovat kuumissaan. Mietin, että alkavatkohan lapseni inhota patikointia, kun tämmöiseen taas heidät raahasin. Itse nautin täysin henkäyksin. Maisemista, ulkona olemisesta, väreistä, liikkumisesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarkkailemme vuorelta alas hyppiviä riippuliitäjiä ja järvellä liikkuu kanootteja, kajakkeja ja veneitä, muutama sorsakin.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polku muuttuu kapeammaksi matkan edetessä ja ylitämme kuivuneen joenpohjan, jossa kalkkikivet hohtavat vaaleina. Reippaat slovenialaiset liikkuvat vauhdilla ja huikkaavat iloisen Dobri dan -tervehdyksen ohi mennessään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Järven toisella puolella Ukancissa pysähdymme puron varteen ja toteamme, että tämä matka taisi olla riittävä junioreille ja seniorille. Miehet lähtevät paahtamaan viimeiset kilometrit takaisin Ribčev Laziin hakemaan autoja. Siirrymme ihmeen valkoiselle sorasärkälle odottelemaan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä paikka on niin häkellyttävän kaunis. Aion palata vielä joskus pidemmäksi aikaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matka järven ympäri on noin 12 kilometriä. Järven ympäristössä on myös muita kiinnostavia reittejä. Esimerkiksi Ukancissa pääsee Vogelin köysirataa pitkin ylös vuorille. Ukancista pääsee myös katsomaan Savican putouksia. Paljon jäi näkemättä, joten on monta hyvää syytä palata Bohinj-järvelle.

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

8 kommenttia artikkeliin ”Syksyn värejä Bohinj-järvellä

 1. Kiitos Johanna:) Tämä matkan alku oli kyllä ihan huippu. Majoitus oli Villa Bohinca AirBnB:n kautta. Se oli aivan ihana ja edullinen. Mahduimme kaikki kahdeksan sinne oikein hyvin kolmeen kerrokseen. Joka kerroksessa kylppäri ja kaikki oikein siistiä. Siskon kanssa mietittiin, että jos olisi tiedetty niin olisi vietetty koko reissu tuolla (vaikka muutkin majoitukset oli ok). Sloveniassa lyhyet ajomatkat, niin olisi voinut tehdä päiväretkiä tuolta moneen paikkaan. Lähikylissä oli ruokakauppoja ja ravintoloitakin. Mutta täytyy tosiaan varautua heräämään seiskalta joka aamu;)

  Liked by 1 henkilö

 2. Ooh, sydän pakahtuu just nyt. Katsoin ensin Bledin kuvasi, ja olin ihastuksissa jo niistä, mutta nyt olen sanaton. Olen nähnyt Bohinj-järveltä ennenkin kuvia, mutten mitään näin lumoavaa. Ensin ajattelin, että haluan ensi syksynä patikoimaan Dolomiiteille, mtta nyt tuntuu, että haluankin tänne! Huh.

  Liked by 1 henkilö

  1. Bohinj-järvi oli kyllä unohtumaton elämys. Tuonne olisin mielelläni jäänyt pidemmäksikin aikaa patikoimaan, mutta koska olimme ensimmäistä kertaa Sloveniassa, niin ahneuksissamme halusimme nähdä eri puolia maasta. Ei kaduta, mutta seuraavalla kerralla varaisin useamman päivän tuolle paikalle ja lähtisin ylös vuorille myös. Aivan ihanat maisemat ja bonuksena superkaunis ruska, näky läkähdyttää vieläkin, kun ajattelen. Meillä oli vielä säänkin kanssa uskomaton tuuri.

   Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Kyllä nämä maisemat kolahtivat johonkin hyvin syvälle: Yleensä eniten sykähdyttävät karun kauniit melkein puuttomat maisemat (esim. Irlannin länsirannikko, Pohjois-Norja ja Islanti), mutta tämä oli sellainen lämmin värikylpy, joka sekoitti pään, hyvällä tavalla. Maisemahuumetta:)

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s