Kesälomareissumme toinen etappi oli Sotkamo. Kajaani olisi ehkä ollut loogisempi pysähdyspaikka, mutta Sotkamo veti puoleensa, sillä olenhan viettänyt siellä elämäni ensimmäisen kesän. Isäni mittaili maata Kainuussa vauvavuotenani ja me muut eli äiti, isosiskoni ja -veljeni sekä minä menimme myöhemmin perässä ja vietimme koko kesän Sotkamossa.

En itse tietenkään muista koko ajasta mitään, mutta tarinoita olen kuullut. Kuten siitä, kuinka minä, puolivuotias vauva, oksensin koko lentomatkan Kajaaniin. Tai kuinka paljon aikaa vietimme upealla Hiukan uimarannalla.

Hiukka7
Hiukan uimaranta, vastarannalla häämöttää Vuokatti

Tämän legendaarisen uimarannan halusin nähdä, joten varasimme yösijan hotelli Tuliketusta, joka sijaitsee kauniilla paikalla Hiukan harjulla. Hotelli sinänsä oli aika surullinen ilmestys, hoitamaton kasarikolossi. Teki suoraan sanoen mieli kitkeä edes rehottavat rikkaruohot sisääntuloportaiden kupeesta. Mutta se sijainti, olihan se hieno.

”Hyvä ajatus lentää somasti kuin kurki taivaan sinerryksessä,
yli syksyisten mehtien ja keltaisten kumpareitten.
Ja sille minä vilkutan ja toivotan onnellista matkaa”
– Veikko Huovinen, Havukka-ahon ajattelija, näytelmä
(sitaatti hotellihuoneemme taulussa)

Huoneestamme pääsi ovesta ulos harjun rinteelle ja aamiaispöydästä katselimme kaunista maisemaa Sapsojärvelle. Aamulla ihmettelimme laajaa uimarantaa  ja jyrkkää hiekkarinnettä, jonka yläkantilla olevien mäntyjen juuret olivat paljastuneet eroosion myötä. Lapset uivat, vaikka aamu oli viileä.

Hiukka5

Ai niin, se Pompannappi. Siskoni muistaa vielä, kuinka matkasimme usein äidin opiskelukaverin kyydillä Hiukan uimarannalle. Auto oli ehta Pompannappi (Fiat 600) ja kyydissä kaksi aikuista ja kuusi lasta, yhteensä siis kahdeksan matkustajaa. Onkohan tämä Pompannappiin ahtautumisen ennätys? Ja mitähän mahtoi ajatella se ohikulkija, joka katsoi pitkään autossa odottavaa äitiäni ja kuutta pientä lasta, kun äidin ystävä oli sisällä bensa-asemalla maksamassa polttoainetta? Siskoni muistaa katseen olleen hämmästynyt, vai oliko siinä sittenkin häivähdys sääliä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s